KENYATAAN MEDIA BERKENAAN ISU PELANTIKAN EJEN PENGURUSAN OLEH PESURUHJAYA BANGUNAN MAJLIS DAERAH HULU SELANGOR DI PANGSAPURI TERATAI, TAMAN BUNGA RAYA, DAERAH HULU SELANGOR

KENYATAAN MEDIA BERKENAAN ISU PELANTIKAN EJEN PENGURUSAN OLEH PESURUHJAYA BANGUNAN MAJLIS DAERAH HULU SELANGOR DI PANGSAPURI TERATAI, TAMAN BUNGA RAYA, DAERAH HULU SELANGOR

Pada 15 Februari 2021, Pesuruhjaya Bangunan (COB) Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) telah menerima surat peletakan jawatan yang dialamatkan kepada Badan Pengurusan Bersama (JMB) Pangsapuri Teratai, Taman Bunga Raya daripada Setiausaha atas faktor kesihatan yang tidak mengizinkan. Berdasarkan Subperenggan 3(1), Jadual Kedua, Akta Pengurusan Strata 2013 (Akta 757),keadaan tersebut tersebut disifatkan telah mengosongkan jawatannya jika seseorang meletak jawatan.

MDHS telah mengadakan perbincangan bersama anggota jawatankuasa pengurusan (AJK) JMB pada 19 Februari 2021 bertempat di Pejabat Pesuruhjaya Bangunan Majlis Daerah Hulu Selangor berkenaan surat peletakan jawatan Setiausaha.

Perbincangan tersebut telah dihadiri oleh anggota jawatakuasa pengurusan termasuk anggota yang menghantar surat peletakan jawatan. Di dalam perbicangan tersebut, Setiausaha telah menyatakan pendirian untuk meneruskan dengan keputusan untuk meletakan jawatannya. Pada masa yang sama juga, pihak MDHS juga telah menjelaskan sebab – sebab dan keperluan melantik ejen pengurusan bagi kawasan tersebut dan telah mendapat persetujuan daripada AJK.

Susulan daripada perbincangan yang telah diadakan, pihak MDHS mengeluarkan surat pemberitahuan bertarikh 23 Februari 2021 bagi menjelaskan status berkenaan Anggota Jawatankuasa JMB Pangsapuri Teratai untuk dimaklumkan kepada pembeli/pemilik di kawasan pemajuan ini. Isi kandungan surat tersebut menjelaskan anggota jawatankuasa pengurusan yang dilantik di dalam Mesyuarat Agung yang lepas terdiri daripada lima(5) orang termasuk jawatan Pengerusi, Bendahari dan Setiausaha.

Walaubagaimanapun, semakan mendapati anggota yang tinggal tidak dapat membentuk bilangan jawatankuasa minimum berikutan dua daripadanya telah menyandang jawatan sebagai Pengerusi dan Bendahari untuk tempoh dua(2) tahun berturut – turut di JMB ini. Oleh kerana itu, kedua – dua individu ini tidak boleh mengisi kekosongan jawatan Setiausaha tersebut. Berdasarkan kepada Subperenggan 2(5), Jadual Kedua, Akta 757, jawatan Pengerusi, Setiausaha dan Bendahari tidak boleh dipegang dua(2) tahun berturut – turut. Merujuk kepada Subperenggan 2(4), Jadual Kedua, Akta 757, menyatakan pelantikan anggota jawatankuasa pengurusan hendaklah dipilih di dalam mesyuarat agung sahaja.

Walaubagaimanapun, pada ketika itu masih lagi dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) segala mesyuarat agung hendaklah ditangguhkan buat sementara waktu berikutan daripada Wabak Pandemik COVID – 19 yang masih melanda di negara ini sehingga diberitahu secara kenyataan rasmi pada suatu tempoh yang dibenarkan.

Selain daripada surat berkenaan anggota jawatankuasa tersebut, pihak MDHS juga telah mengeluarkan surat pemakluman pelantikan ejen pengurusan bertarikh 25 Februari 2021 bagi mengurus dan menyenggara Pangsapuri Teratai, Taman Bunga Raya yang berkuatkuasa 1 Mac 2021 sehingga 31 Disember 2021. Pelantikan ejen pengurusan ini dibuat berdasarkan Seksyen 86, Akta 757, di mana Pesuruhjaya Bangunan boleh melantik ejen pengurusan melalui pemberitahuan bertulis untuk menyenggara dan menguruskan bangunan atau tanah yang dicadangkan untuk dipecah bahagi kepada petak – petak atau mana – mana bangunan atau tanah yang dipecah bahagi dan harta bersama itu bagi suatu tempoh yang dinyatakan oleh Pesuruhajaya.

Oleh itu, Pesuruhjaya Bangunan Majlis Daerah Hulu Selangor telah mengambil tindakan sewajarnya dengan melantik ejen pengurusan bagi melancarkan pengurusan dan penyenggaraan di Pangsapuri Teratai, Taman Bunga Raya, Daerah Hulu Selangor dengan mengikut peruntukan undang – undang yang ada di dalam Akta Pengurusan Strata 2013 (Akta 757).

PAUTAN PANTAS

PAUTAN AGENSI

Hak Cipta Terpelihara © 2024 Majlis Perbandaran Hulu Selangor.

Majlis Perbandaran Hulu Selangor (MPHS),
Jalan Bukit Kerajaan,
44000 Kuala Kubu Bharu,
Selangor Darul Ehsan.

Isnin - Jumaat : 8:00pg - 5:00ptg

T : +603 6064 1331
F : +603 6064 3991
E : webmaster@mphs.gov.my

  • Kemaskini Terkini : Ahad 21 April 2024, 14:10:26.
Jumlah Pelawat :
00728564

Majlis Perbandaran Hulu Selangor

MyGov Portal Amiro Technology Sdn Bhd

I-TEGUR

Dasar Privasi

LAPORAN KES DENGGI EPID 2015