Kenyataan Media Yab Dato’ Seri Amirudin Shari, Dato’ Menteri Besar Selangor

Perkembangan Mutakhir Kes COVID-19 di Selangor

Malam tadi (29 Januari 2021) saya telah memanggil dan mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Khas Keselamatan Negeri bagi Kawalan COVID-19 Negeri Selangor yang antara lain membincangkan mengenai peningkatan mendadak kes COVID-19 di Selangor khususnya yang diumumkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) petang semalam serta langkah-langkah bagi memutuskan rantaian wabak.

Taklimat oleh Jabatan Kesihatan Negeri Selangor (JKNS) menjelaskan bahawa peningkatan kes ini disumbang oleh beberapa faktor utama. Antaranya ialah kes kumulatif (backlog cases) dari saringan pekerja kilang, saringan di penjara serta saringan di klinik dan hospital swasta yang tidak dilaporkan secara terus ataupun ‘real time’. ‘Backlog’ ini boleh dikesan dari kes yang berlaku 10 hari yang lalu.

Bagi mengatasi masalah ini pihak JKNS akan mengenakan kompaun kepada klinik atau hospital swasta yang tidak melaporkan kes positif secara terus pada hari yang sama melalui Sistem Informasi Makmal Kesihatan Awam (SIMKA).

Selain itu, mesyuarat telah mengenalpasti kilang-kilang di seluruh Negeri Selangor sebagai kawasan utama perebakan wabak. Oleh itu Kerajaan Negeri akan melaksanakan Program ‘Preventing Outbreak at Ignition Site’ (POIS). POIS adalah program saringan di semua kilang dan tempat kerja yang berpotensi mencipta kluster dan perebakan. Ini bagi memutuskan rantaian serta mengelakkan kluster di tempat kerja. POIS akan dilaksanakan dengan kerjasama JKNS, Selgate Corporation Sdn Bhd, semua Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan Federation of Malaysian Manufacturers (FMM).

Bagi mengelakkan tercetus kluster-kluster baru di kilang dan tempat kerja, Kerajaan Negeri Selangor akan mencadangkan kepada Kerajaan Persekutuan untuk mengambil tindakan tegas dan menutup kilang yang menyembunyikan kes positif di kalangan pekerja serta tidak memberikan kerjasama untuk aktiviti pengesanan kontak rapat (contact tracing).

Mesyuarat turut membincangkan cadangan untuk menambah pusat Covid Assessment Center (CAC) terutama di daerah Petaling, Hulu Langat dan Gombak. CAC berperanan untuk menganalisa pesakit COVID-19 bagi dikelaskan mengikut kategori tertentu sebelum dibawa ke pusat kuarantin ataupun hospital untuk rawatan lanjut. JKNS turut memaklumkan bahawa Pusat Kuarantin dan Rawatan Berisiko Rendah (PKRC) MAEPS Serdang telah ditambah fasiliti dan mampu menampung tambahan 6,000 orang pesakit. Fasiliti khas seperti khemah ICU dan peralatan perubatan turut telah disediakan.

Saya menyeru semua rakyat untuk bersama-sama dalam usaha memutuskan rantaian COVID-19 ini dengan mengamalkan pematuhan SOP. Kekal konsisten memakai pelitup muka dan jaga penjarakan fizikal.

Selangor tanggungjawab kita. Hanya dengan semangat kekitaan ini sahaja yang akan dapat memutuskan rantaian wabak ini.

30hb Januari 2021

PAUTAN PANTAS

PAUTAN AGENSI

Hak Cipta Terpelihara © 2024 Majlis Perbandaran Hulu Selangor.

Majlis Perbandaran Hulu Selangor (MPHS),
Jalan Bukit Kerajaan,
44000 Kuala Kubu Bharu,
Selangor Darul Ehsan.

Isnin - Jumaat : 8:00pg - 5:00ptg

T : +603 6064 1331
F : +603 6064 3991
E : webmaster@mphs.gov.my

  • Kemaskini Terkini : Rabu 24 April 2024, 06:55:08.
Jumlah Pelawat :
00732333

Majlis Perbandaran Hulu Selangor

MyGov Portal Amiro Technology Sdn Bhd

I-TEGUR

Dasar Privasi

LAPORAN KES DENGGI EPID 2015