LAPORAN OPERASI PENUTUPAN PREMIS LADANG TERNAKAN AYAM PENELUR

LAPORAN OPERASI PENUTUPAN PREMIS LADANG TERNAKAN AYAM PENELUR

Sebuah Premis Ladang Ternakan Ayam Penelur diarahkan ditutup oleh Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) di dalam satu operasi bersepadu semalam di Kalumpang, Hulu Selangor.
Operasi yang bermula jam 3.30 petang itu melibatkan kerjasama beberapa agensi luar seperti Polis Diraja Malaysia (PDRM), Lembaga Urus Air Selangor(LUAS), Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara(SPAN), Jabatan Alam Sekitar(JAS), Jabatan Perkhidmatan Veterinar (DVS) Hulu Selangor dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Hulu Selangor. Turut hadir bersama ahli majlis kawasan, Abdul Mun’im Roslin.

MDHS sering mendapat aduan daripada penduduk sekeliling yang memaklumkan premis tersebut melepaskan effluent ke anak sungai menyebabkan air keruh dan berbau tinja ayam. Tinjauan awal telah dilakukan oleh Pegawai Kesihatan MDHS di lokasi berkenaan dan mendapati aduan tersebut adalah benar.

Justeru, operasi ini dijalankan bersama jabatan teknikal terlibat bagi mengenalpasti punca kejadian. Pemeriksaan turut dilakukan di dalam premis bersama  pengurus ladang dan mendapati dilokasi kolam takungan premis terdapat lebih kurang 50 kolam takungan kecil dimana di dalam kolam tersebut air berwarna hitam dan sisa tinja. Apabila hujan akan berlakunya limpahan dari kolam tersebut dan melimpah ke anak sungai.

Operasi turut dilaksanakan di atas kegagalan pihak premis mematuhi arahan notis yang dikeluarkan oleh pihak majlis bertarikh 26/4/2021 dan 14/7/2021 selain kegagalan pihak premis melantik panel kontraktor di bawah pihak Majlis bagi pelupusan sisa pepejal.

Pihak majlis telah mengeluarkan Notis Penutupan Premis Perniagaan bertempoh 14 hari (27/7/2021 hingga 9/8/2021) kepada pengurus ladang. Tindakan diambil di bawah Undang-Undang Kecil 43(1)(a) dan (b),Undang-Undang Kecil Pelesenan dan Perindustrian (MDHS) 2007. Ketiga- tiga pintu pagar utama ladang telah dikunci,dirantai dan dilak.

Pihak jabatan akan melaksanakan pemantauan sepanjang tempoh notis penutupan. Tindakan susulan daripada jabatan teknikal terlibat akan dilakukan dari segi Pelan Bangunan dan Lesen Perniagaan Majlis bagi memastikan pihak premis mematuhi kesemua syarat teknikal dari pihak Majlis.

PAUTAN PANTAS

PAUTAN AGENSI

Hak Cipta Terpelihara © 2024 Majlis Perbandaran Hulu Selangor.

Majlis Perbandaran Hulu Selangor (MPHS),
Jalan Bukit Kerajaan,
44000 Kuala Kubu Bharu,
Selangor Darul Ehsan.

Isnin - Jumaat : 8:00pg - 5:00ptg

T : +603 6064 1331
F : +603 6064 3991
E : webmaster@mphs.gov.my

  • Kemaskini Terkini : Rabu 24 April 2024, 06:55:08.
Jumlah Pelawat :
00732378

Majlis Perbandaran Hulu Selangor

MyGov Portal Amiro Technology Sdn Bhd

I-TEGUR

Dasar Privasi

LAPORAN KES DENGGI EPID 2015