Ops Sita Kilang Kitar Semula (plastik) Tanpa Lesen

Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) bersama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) dan Polis Diraja Malaysia Cawangan Bukit Sentosa telah menjalankan Satu Operasi Pemeriksaan dan penyitaan ke atas sebuah kilang kitar semula plastik yang beroperasi tanpa lesen di Kawasan Perindustrian Kamunting, Bukit Sentosa pada 6 Oktober 2021.

Semasa tiba di lokasi, pintu shutter premis berkunci manakala pintu belakang ditutup dengan timbunan kayu pallet. Anggota operasi telah meminta bantuan daripada salah seorang pekerja kilang yang berhampiran untuk mengalihkan longgokan kayu pallet dan membuka pintu premis terbabit menggunakan forklift.

Setelah berjaya memasuki premis, tiada pekerja di dalamnya. Anggota operasi telah menemui 3 buah forklift, peralatan membuat plastik resin, beberapa longgokan bahan mentah (plastik) yang diletakkan di dalam beg jumbo dan juga 3 buah pallet plastik resin yang telah siap.

Berdasarkan pemerhatian dan pemeriksaan yang dilaksanakan mendapati premis ini masih meneruskan operasinya berdasarkan susun atur peralatan, taburan sisa bahan mentah di atas lantai yang digunakan,untuk menghasilkan produk plastik resin dan juga kesan bau plastik yang masih baru di dalam kilang. Tindakan sitaan ini telah di ambil di bawah Undang-Undang Kecil 3 dan 38 Undang-Undang Kecil Tred, Perniagaan Dan Perindustrian (MDHS) 2007.

Pemeriksaan dan proses sitaan yang dilakukan merupakan tindakan susulan kepada pemantauan yang telah dilakukan oleh anggota penguatkuasa MDHS pada 27/9/2021, jam lebih kurang 10.48 pagi. Ketika itu, kilang tersebut menjalankan aktiviti kitar semula plastik (membuat plastik resin) seperti biasa.

PAUTAN PANTAS

PAUTAN AGENSI

Hak Cipta Terpelihara © 2024 Majlis Perbandaran Hulu Selangor.

Majlis Perbandaran Hulu Selangor (MPHS),
Jalan Bukit Kerajaan,
44000 Kuala Kubu Bharu,
Selangor Darul Ehsan.

Isnin - Jumaat : 8:00pg - 5:00ptg

T : +603 6064 1331
F : +603 6064 3991
E : webmaster@mphs.gov.my

  • Kemaskini Terkini : Rabu 24 April 2024, 06:55:08.
Jumlah Pelawat :
00731949

Majlis Perbandaran Hulu Selangor

MyGov Portal Amiro Technology Sdn Bhd

I-TEGUR

Dasar Privasi

LAPORAN KES DENGGI EPID 2015