Program Kita ke Kampung Edisi Kraf dan Jelajah Rentak Selangor Bersama Media

Majlis Daerah Hulu Selangor hari ini menjadi tuan rumah bagi Program Kita ke Kampung Edisi Kraf dan Jelajah Rentak Selangor Bersama Media. Meskipun berdepan dengan cabaran pandemik Covid-19, siri terakhir jelajah ini yang berlansung selama 2 hari bermula 6 hingga 7 Mac 2021 di Pusat Informasi Pelancongan Daerah Hulu Selangor berlansung dengan jayanya dengan pematuhan terhadap SOP dan norma baru.

Program yang mendapat kerjasama sepenuhnya dari Majlis Daerah Hulu Selangor merupakan anjuran Kerajaan Negeri Selangor di bawah Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pembangunan Luar Bandar dan Kebudayaan Negeri Selangor diselaraskan oleh Seksyen Sektoral, Unit Perancang Ekonomi Negeri Selangor dan dilaksanakan oleh Majlis Kebudayaan Negeri Selangor dengan penglibatan media bertujuan untuk memartabatkan program seni budaya negeri di pentas antarabangsa melalui media baru digital dan media cetak. Secara tidak langsung program seperti ini dapat membantu aktivis seni untuk terus dengan kerjaya seni budaya di samping menceburi bidang niaga yang lain. Promosi kraf khas juga dilaksanakan bagi tujuan yang sama.

Selain daripada itu, program ini juga bertujuan mencari penggiat kraf dan penggiat persembahan seni budaya di sekitar kampung di Daerah Hulu Selangor bagi membantu menjana semula ekonomi mereka yang terjejas akibat pandemik Covid-19 melalui pendekatan dan pemasaran media cetak dan media elektronik.

Program ini telah dihadiri oleh Yang Berhormat Tuan Borhan bin Aman Shah, Exco Pembangunan Luar Bandar dan Kebudayaan Negeri Selangor yang turun padang menyantuni penggiat seni budaya di daerah ini. Turut hadir dan menyambut kehadiran beliau ialah Tuan Dr. Mohd Azhar Bin Mohamed Ali, Yang Dipertua Majlis Daerah Hulu Selangor.

Tiga produk utama Hulu Selangor yang terlibat iaitu Kraf Batik, Kraf Bahan Terbuang dan Muzik Recycle diperkenalkan bagi siri jelajah ini. Majlis Daerah Hulu Selangor melalui Pusat Informasi Pelancongan Daerah Hulu Selangor sentiasa memberi sokongan kepada penggiat seni dan budaya di daerah ini.

PAUTAN PANTAS

PAUTAN AGENSI

Hak Cipta Terpelihara © 2024 Majlis Perbandaran Hulu Selangor.

Majlis Perbandaran Hulu Selangor (MPHS),
Jalan Bukit Kerajaan,
44000 Kuala Kubu Bharu,
Selangor Darul Ehsan.

Isnin - Jumaat : 8:00pg - 5:00ptg

T : +603 6064 1331
F : +603 6064 3991
E : webmaster@mphs.gov.my

  • Kemaskini Terkini : Rabu 24 April 2024, 06:55:08.
Jumlah Pelawat :
00731998

Majlis Perbandaran Hulu Selangor

MyGov Portal Amiro Technology Sdn Bhd

I-TEGUR

Dasar Privasi

LAPORAN KES DENGGI EPID 2015