Tutup kawasan pelancongan dan rekreasi sekiranya pengunjung degil

Pada hujung minggu lalu, kebanyakan kawasan rekreasi dan pelancongan khususnya di luar bandar sesak dengan kunjungan warga kota sejak Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya beralih ke Fasa Dua Pelan Pemulihan Negara (PPN) Jumaat lalu.
Memandangkan Hulu Selangor mempunyai banyak kawasan tarikan pelancongan dan perkelahan, daerah ini juga tidak terlepas menerima pengunjung yang begitu ramai diluar kebiasaan.
Mohd Hasry Nor Mohd, Yang Dipertua MDHS berkata, “kami memahami perasaan dan keinginan rakyat untuk keluar bebas setelah lama dikurung bersama keluarga menjalankan aktiviti harian seperti sebelum ini, tetapi diharapkan rakyat dapat memberi kerjasama kepada pihak berkuasa dengan mematuhi semua garis panduan serta SOP yang ditetapkan demi keselamatan dan kesihatan kita”.
Tinjauan umum di beberapa kawasan mendapati, orang ramai mula alpa dengan pematuhan SOP apabila penjarakan sosial dan pemakaian pelitup muka mula diabaikan.
Bukan itu sahaja, kawasan-kawasan rekreasi ini turut menjadi kotor apabila pengunjung tidak menjaga kebersihan dengan meletakkan sampah sarap di celah pokok, batu serta membuang sisa-sisa makanan ke dalam sungai.
Sewajarnya rakyat mengambil iktibar dan belajar banyak perkara daripada apa yang berlaku sebelum ini dengan kes wabak covid-19 yang masih tinggi.
Sikap tanggungjawab dalam mematuhi SOP dan menjaga kebersihan perlu ditanamkan dalam diri sendiri dan tidak perlu diingatkan lagi kerana rakyat sudah sedia maklum dengan langkah-langkah penjagaan diri dalam hidup dengan wabak Covid-19 ini.
Aspek penguatkuasaan akan diperketatkan terutamanya di kawasan pelancongan dan rekreasi hujung minggu dan pihak berkuasa juga akan membuat pemantauan dan mengambil tindakan sekiranya pengunjung gagal mematuhi SOP yang ditetapkan termasuk menutup kawasan – kawasan rekreasi.

PAUTAN PANTAS

PAUTAN AGENSI

Hak Cipta Terpelihara © 2024 Majlis Perbandaran Hulu Selangor.

Majlis Perbandaran Hulu Selangor (MPHS),
Jalan Bukit Kerajaan,
44000 Kuala Kubu Bharu,
Selangor Darul Ehsan.

Isnin - Jumaat : 8:00pg - 5:00ptg

T : +603 6064 1331
F : +603 6064 3991
E : webmaster@mphs.gov.my

  • Kemaskini Terkini : Rabu 24 April 2024, 06:55:08.
Jumlah Pelawat :
00731998

Majlis Perbandaran Hulu Selangor

MyGov Portal Amiro Technology Sdn Bhd

I-TEGUR

Dasar Privasi

LAPORAN KES DENGGI EPID 2015