Semak Dan Bayar Cukai Mdhs Dengan Onebill

Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) memperkenalkan ONEBill yang merupakan satu sistem e-billing bagi memudahkan pihak pelanggan untuk membuat semakan cukai taksiran dan sewaan selain mendapatkan bil-bil MDHS dan membuat pembayaran secara atas talian.

Sistem ini diperkenalkan bertujuan bagi menggantikan kaedah tradisional penghantaran bil fizikal kepada kaedah penghantaran bil secara elektronik melalui portal MDHS.

Masalah sering timbul setiap kali musim bayar cukai apabila pelanggan memaklumkan mereka tidak menerima bil MDHS. Kebiasaannya, hal ini terjadi apabila pemilik cukai membeli rumah tetapi tidak duduk di rumah tersebut. Ditambah pula, alamat surat menyurat tidak dikemaskini menyebabkan bil-bil yang dihantar tidak sampai.

Untuk mengakses ke sistem ini, pelanggan hendaklah melayari portal rasmi Majlis Daerah Hulu Selangor di https://www.mdhs.gov.my dan lihat pada aplikasi atas talian dan klik pada E-Billing (Cukai, Sewaan, Cagaran, Pelbagai).

Kemudian, pelanggan akan disambungkan kepada website e-billing https://ebilling.mdhs.gov.my:62001/MDHS/Payment dan terus masukkan nombor akaun semakan bil tanpa perlu mendaftar terlebih dahulu dan maklumat bil terkini akan dipaparkan.

Pelanggan boleh memuat turun bil dalam bentuk PDF dan boleh memasukkan alamat emel untuk menerima salinan bil tersebut. Manakala untuk pembayaran pula, proses bayaran akan disambungkan terus ke portal perbankan internet yang dipilih oleh pengguna sama ada ingin menggunakan online banking, kredit kad dan e-wallet. Resit rasmi pembayaran akan dikeluarkan dan pelanggan boleh mencetak resit tersebut sebagai simpanan

Sistem diperkenalkan bagi memudahkan pelanggan membuat semakan sendiri serta mengelakkan daripada terjadi risiko tunai iaitu kecuaian mahupun risiko keselamatan pengguna. Pelanggan boleh membuat pembayaran secara tanpa tunai dan tidak perlu lagi datang ke pejabat  MDHS kerana sistem ini beroperasi secara automatik bermula 2 Mac 2021.

MDHS akan sentiasa meningkatkan mutu perkhidmatan bagi memastikan kemudahan pelanggan di utamakan. Sebarang pertanyaan lanjut, boleh hubungi Jabatan Perbendaharaan MDHS di talian 03-6064 1331 (samb. 135/151) atau emel Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

PAUTAN PANTAS

PAUTAN AGENSI

Hak Cipta Terpelihara © 2024 Majlis Perbandaran Hulu Selangor.

Majlis Perbandaran Hulu Selangor (MPHS),
Jalan Bukit Kerajaan,
44000 Kuala Kubu Bharu,
Selangor Darul Ehsan.

Isnin - Jumaat : 8:00pg - 5:00ptg

T : +603 6064 1331
F : +603 6064 3991
E : webmaster@mphs.gov.my

  • Kemaskini Terkini : Rabu 24 April 2024, 06:55:08.
Jumlah Pelawat :
00731930

Majlis Perbandaran Hulu Selangor

MyGov Portal Amiro Technology Sdn Bhd

I-TEGUR

Dasar Privasi

LAPORAN KES DENGGI EPID 2015