Rabu 17/08/2022 22:18
MENU

MENU

Kes Penutupan Reban Ayam selama 14 hari

Tarikh Muatnaik: 01/02/2019
Tarikh Kemaskini: 11/08/2021

Operasi penutupan premis reban ayam Selasih Aman Sdn. Bhd adalah ekoran pelepasan air sisa berwarna hitam dan berbau busuk yang melalui kawasan Kg. Gumut dan seterusnya ke Sungai Gumut. Hasil siasatan mendapati aduan penduduk adalah benar dan air sungai dikatakan berbau busuk dan menyebabkan kacauganggu kepada penduduk.

Operasi bersepadu bersama MDHS, Lembaga Urus Air Selangor (LUAS), Syarikat Air Selangor (AIS), dan Jabatan Veterinar telah dijalankan pada 10 Januari 2019. Pihak Majlis mendapati hasil siasatan adalah hasil pelepasan kolam takungan premis yang tidak diselenggara, dan pelepasan adalah akibat ‘overflow’ keluar kolam kerana kapasiti kolam yang tidak mencukupi.

Operasi penutupan pula dijalankan pada 1 Februari 2019 selaras dengan keputusan Mesyuarat Penuh MDHS dan keputusan adalah sebulat suara secara dasar menyokong penutupan premis untuk memastikan penutupan adalah perlu dan bermanfaat untuk kepentingan awam merujuk kepada Seksyen 43(1)(b), Undang-Undang Kecil Pelesenan Tred, Perniagaan dan Perindustrian (Majlis Daerah Hulu Selangor) 2007.

Pihak premis akan diberi tempoh 14 hari untuk memastikan tiada pelepasan air sisa atau kumbahan sama ada pepejal atau cecair ke mana-mana anak sungai. Lesen premis juga digantung dalam tempoh berkenaan untuk memastikan pihak premis patuh kepada syarat yang dikenakan oleh pihak Majlis.

EnglishMalay

Contact Us