Khamis 07/07/2022 03:22
MENU

MENU

Kilang Salah Guna Lesen dikenakan Tindakan MDHS

Tarikh Kemaskini: 01/05/2021

MDHS telah membuat pemeriksaan terhadap sebuah kilang yang menjalankan perniagaan memproses barang-barang daripada kayu (termasuk papan lapis) di Mukim Sg. Gumut , Kalumpang semalam hasil aduan yang diterima oleh awam.

Seramai 51 anggota operasi yang terlibat di dalam operasi ini yang terdiri daripada kakitangan MDHS, Jabatan Alam Sekitar (JAS) Negeri Selangor dan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Semasa pemeriksaan dijalankan, anggota operasi mendapati kilang ini turut menjalankan aktiviti memproses / melebur aluminium berdasarkan material mentah dan peralatan-peralatan melebur logam. Anggota operasi turut menemui himpunan jongkong aluminium yang setiap satunya dianggarkan mempunyai berat lebih kurang 1 tan.

Hasil semakan mendapati premis telah salah guna lesen perniagaan sedia ada daripada aktiviti kilang kayu kepada aktiviti melebur aluminium. Lesen yang dikeluarkan adalah untuk menjual/ memberi perkhidmatan/ membuat / memproses/ menyimpan / memborong barang daripada kayu (termasuk kayu lapis).

Premis juga beroperasi tanpa kebenaran pihak MDHS dan tidak mempunyai kelulusan Environmental Impact Assessment(EIA) daripada Jabatan Alam Sekitar untuk menjalankan aktiviti melebur aluminium.

Pihak Majlis mengeluarkan notis penutupan premis di bawah Undang-undang Kecil 43(1)(a) dan (b), Undang-undang Kecil Tred, Perniagaan dan Perindustrian (MDHS) 2007 dan premis ini telah ditutup selaama 14 hari atas kesalan menjalankan peleburan logam aluminum tanpa kebenaran MDHS.

Tindakan sitaan turut diambil di bawah Undang-undang Kecil 3 dan 8 Undang-undang Kecil Tred, Perniagaan dan Perindustrian (MDHS) 2007.

Selain itu, lesen perniagaan telah diambil untuk proses penggantungan lesen. Pintu utama kilang telah dilak untuk menghalang sebarang aktiviti perniagaan dilakukan oleh pengusaha kilang di dalam premis berkenaan.

Pihak Majlis akan melakukan pemantauan secara berkala dan premis hendaklah mengikut syarat-syarat pihak MDHS serta Jabatan Alam Sekitar (JAS).

EnglishMalay

Contact Us