Jumaat 09/12/2022 12:53
MENU

MENU

Kolam Ternakan Keli Punca Pencemaran Sungai Selangor Kolam Ternakan Keli Punca Pencemaran Sungai Selangor

Tarikh Kemaskini: 01/05/2021

Sumber berita: BERITA HARIAN

Hulu Selangor: Pelepasan air tercemar dari kolam ternakan ikan keli ke Sungai Selangor dipercayai menjadi punca pencemaran bau seakan bangkai ikan yang menyebabkan empat Loji Rawatan Air (LRA) terpaksa dihenti tugas, semalam.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelancongan, Alam Sekitar dan Teknologi Hijau, Hal Ehwal Orang Asli, dan Pengerusi Bersama Hal Ehwal Selain Hal Islam (HESI), Hee Loy Sian, berkata selain tidak mempunyai kebenaran merancang, kolam ternakan ikan itu juga didapati beroperasi tanpa kebenaran Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) .

“Kita dapati satu daripada 57 kolam di kawasan terbabit melepaskan air tercemar kira-kira 100 meter dari Sungai Selangor.

“Tanah digunakan untuk kolam ternakan ikan keli itu juga ada hak milik dan kegunaannya untuk ternakan air.

“Malangnya, mereka (pengusaha) tiada kelulusan untuk bangunan dan tiada lesen daripada MDHS,” katanya ketika sidang media di Stesen Sementara Pemantauan Kualiti Statik C14/C22 Sungai Selangor, di sini, hari ini.

Dalam pada itu, beliau yang melakukan lawatan bersama beberapa agensi berkaitan mendapati kawasan seluas 40 hektar itu menempatkan 57 kolam ikan keli.

“Pencemaran ini kali kedua berlaku membabitkan kolam ternakan ikan keli. Ia berlaku di tempat (kolam) berlainan yang mana kali pertama pada Februari lalu,” katanya.

Loy Sian berkata, pihaknya sudah menghantar enam sampel air kolam ternakan berkenaan ke Jabatan Kimia untuk dianalisis.

Katanya, Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) akan membuka kertas siasatan mengikut Seksyen 79 akta yang baru diluluskan pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor dengan memperuntukkan hukuman minimum RM200,000 dan maksimum RM1 juta, manakala penjara tidak kurang tiga tahun atau kedua-duanya sekali.

“Kita harap polis menjalankan siasatan mengikut Seksyen 430 Kanun Keseksaan iaitu melakukan khianat dengan menyebabkan bahan buangan dilupuskan ke dalam sungai,” katanya.

EnglishMalay

Contact Us