Rabu 17/08/2022 20:30
MENU

MENU

Mdhs Didik Kakitangan Jimat Tenaga

Tarikh Kemaskini: 01/05/2021

Seminar Kesedaran Kepentingan Pengurusan Tenaga kepada Kakitangan Majlis Daerah Hulu Selangor anjuran Malaysia Green Technology And Climate Change Centre (MGTC) telah diadakan secara virtual pada 24 November 2020.

Seminar yang disertai 50 kakitangan dan pegawai MDHS ini adalah bertujuan untuk menjadikan MDHS sebagai sebuah organisasi yang mengamalkan sistem pengurusan tenaga yang lestari dengan melaksanakan langkah yang tepat bagi mengurangkan penggunaan tenaga melalui budaya berhemah, penyelenggaraan secara berkesan serta penggunaan peralatan yang cekap tenaga.

Seminar telah disampaikan oleh Perunding Pengurus Tenaga, Zaini Abdul Wahab. Turut bersama di dalam seminar tersebut Yang Dipertua MDHS, Tuan Dr. Mohd Azhar Mohamed Ali, Setiausaha MDHS, Awaluddin Zakaria dan Pengarah Sustainable Industry Malaysia Green Technology and Climate Change Centre, Puan Norhasliza Mohd Mokhtar.

MDHS telah mengorak langkah dalam melaksanakan pelbagai inisiatif dalam menjadikan Hulu Selangor Ke Arah Bandar Rendah Karbon pada Tahun 2035. Hasrat ini adalah selaras dengan komitmen MDHS di dalam Sustainable Development Goal (SDG).

Yang Dipertua MDHS berkata , “Cabaran Rendah Karbon 2030 merupakan platform terbaik di dalam memastikan setiap Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) melaksanakan program dan inisiatif dalam mengurangkan pelepasan karbon selaras dengan Rangka Kerja Bandar Rendah Karbon (LCCF) yang telah dibangunkan.”

Sehingga kini, MDHS telah melaksanakan pelbagai inisiatif antaranya Program Jom Timbang Barang Kitar Semula, Program Bebas Beg Plastik, Program Kebun Komuniti, Program Hulu Selangor Hari Tanpa Kenderaan, Kempen Penjimatan Elektrik dan Air dan pelbagai lagi inisiatif.

Menurutnya lagi, “ Melalui pelaksanaan Cabaran Rendah Karbon 2030, MDHS telah terpilih antara 4 PBT di Malaysia bagi Projek Perintis My Relamp yang telah dilaksanakan bermula pada bulan Februari 2020.”

“Projek ini merupakan projek perintis bagi pelaksanaan Perolehan Hijau Kerajaan (GGP) di peringkat PBT di seluruh negara melalui aktiviti penukaran lampu biasa kepada lampu cekap tenaga dalam usaha menyokong inisiatif bandar rendah karbon.

“Matlamat utamanya adalah untuk mengurangkan intensiti pelepasan karbon di seluruh negara selaras dengan komitmen kerajaan untuk mengurangkan pelepasan gas rumah kaca sebanyak 45 peratus menjelang tahun 2030,” kata lagi.

MDHS akan sentiasa terus bekerjasama dengan MGTC dan diharapkan hasil dari kerjasama ini dapat merangsang kerjasama yang lain yang boleh membawa MDHS kepada satu tahap yang cemerlang seiring dengan kemajuan bandaraya-bandaraya yang terulung samada di dalam Malaysia dan juga di luar negara.

EnglishMalay

Contact Us