Ahad 29/05/2022 07:36
MENU

MENU

Operasi Bersepadu Pemeriksaan Premis Tidak Berlesen Di Kawasan Bukit Beruntung

Tarikh Kemaskini: 02/05/2021

Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) memeriksa 5 premis membabitkan kedai runcit dan pasar mini di kawasan sekitar Taman Bunga Raya dan Jalan Kasturi di Bukit Beruntung pada 4 Jun 2020.

Operasi bersepadu pemeriksaan premis ini dijalankan dengan kerjasama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) cawangan Bukit Sentosa.

Dalam operasi ini, 3 premis didapati mempunyai lesen perniagaan manakala 2 premis lagi tidak mempunyai lesen perniagaan yang diluluskan oleh pihak Majlis.

Bagi premis yang tidak mempunyai lesen perniagaan, pihak majlis telah mengambil tindakan dengan menyita premis berkenaan. Tindakan sitaan ini telah dilaksanakan di bawah Undang-undang kecil 3 dan 38 (1), Undang-undang Kecil Tred, Perniagaan dan Perindustriaan (MDHS) 2007.

Walau bagaimanapun, 2 premis yang berlesen turut dikenakan kompaun kerana didapati mengalirkan cecair kotor ke tempat awam. Pemilik kedai juga diberi notis agar merobohkan tempat siang ikan yang dibina di kaki lima premis.

Manakala 1 lagi premis berlesen didapati tidak mempunyai permit berniaga di kaki lima menyebabkan barang-barang yang diletakkan di kaki lima premis disita. Tindakan diambil di bawah seksyen 46(1)(d), Akta Jalan, Parit dan Bangunan 1974.

Operasi dan pemantauan seperti ini akan terus dijalankan secara berkala pada setiap bulan bagi memastikan premis-premis di Hulu Selangor mematuhi peraturan-peraturan perniagaan yang telah ditetapkan.

EnglishMalay

Contact Us