Khamis 07/07/2022 03:09
MENU

MENU

Pemantauan Operasi Pasar Pagi Dan Pasar Malam Di Kawasan Pentadbiran Majlis Daerah Hulu Selangor (Mdhs)

Tarikh Kemaskini: 01/05/2021

Peniaga pasar malam dan pasar pagi di kawasan Hulu Selangor dibenarkan untuk berniaga sejak 15 Jun 2020. Ini adalah selaras dengan arahan daripada Kerajaan Persekutuan dan kelulusan daripada Kerajaan Negeri Selangor yang membenarkan pasar malam dan pasar pagi beroperasi semasa PKPP dijalankan.Pihak MDHS mengambil beberapa inisiatif dengan memberi peringatan kepada orang awam agar membiasakan diri dengan norma baharu dengan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) di tapak pasar awam yang dikeluarkan oleh Kerajaan Malaysia.
Antara inisiatif yang telah diambil oleh MDHS adalah menampal notis, memasang banner, bunting dan poster pematuhan pembukaan operasi pasar di setiap tapak.
Pengumuman melalui siar raya turut digunakan untuk memberi peringatan agar mengamalkan langkah-langkah pencegahan ketika berada di tapak pasar seperti melakukan penjarakan sosial, menggunakan pelitup muka dan kerap mencuci tangan.

Peniaga turut diingatkan agar mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang diberikan iaitu dilarang menggunakan khidmat warga asing dan jumlah peniaga termasuk pembantu terhad kepada tiga orang sahaja. Setiap pembantu perlu didaftarkan bersama agar semasa pemeriksaan dijalankan, pihak MDHS akan pastikan mereka ini sahaja dibenarkan berada di dalam tapak berniaga dan tiada pekerja yang memegang kad pengenalan merah yang berniaga di kawasan tapak pasar.

Laluan keluar masuk akan disusun mengikut kedudukan tapak lokasi dan mempunyai beberapa laluan sahaja bagi memudahkan kawalan pengunjung yang hadir untuk diambil nama, nombor telefon dan pemeriksaan suhu badan sebelum masuk ke tapak pasar.

Berdasarkan pemantauan yang dilakukan sehingga ke hari ini, masih ada lagi peniaga yang melakukan kesalahan seperti berniaga tanpa permit, berniaga di tapak yang salah dan berniaga tidak mengikut permit berniaga yang sepatutnya.
Sekiranya terdapat peniaga yang tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP), pihak MDHS tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan dengan menutup operasi perniagaan atau mengenakan tindakan penguatkuasa

EnglishMalay

Contact Us