Khamis 07/07/2022 04:24
MENU

MENU

Projek Laman Hijau 2.0 Memberi Manfaat Kepada Penduduk Strata

Tarikh Kemaskini: 02/05/2021

Projek Laman Hijau Strata merupakan satu tarikan dalam memupuk kesedaran dan minat penduduk di bangunan strata terhadap kepentingan pertanian sebagai salah satu penyumbang kepada kesejahteraan dan keceriaan persekitaran pangsapuri.Projek ini mula dilaksanakan pada Oktober 2017 sehingga 2019. Projek Laman Hijau 2.0 merupakan projek peringkat kedua di bawah pembiayaan Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor .

LPHS telah memberikan geran sebanyak RM10,000 dan bagi setiap pangsapuri yang terlibat ini bagi membantu dalam memulakan projek ini. Ia juga turut mendapat bimbingan dan peruntukan sebanyak RM 5000 daripada Jabatan Pertanian Negeri Selangor.
Di Hulu Selangor, 2 pangsapuri telah dipilih bagi menjayakan projek ini iaitu Pangsapuri Sri Bakawali yang dikhaskan untuk penanaman pokok cili padi dan Pangsapuri Seri Semarak yang dikhaskan penanaman pokok pisang. Pemilihan jenis tanaman ini adalah mempunyai permintaan yang tinggi di pasaran dan telah disyorkan oleh Jabatan Pertanian Negeri Selangor dan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA).

Sebagai tanda sokongan Kerajaan Negeri dan PBT, lawatan kali kedua telah diadakan oleh YB Puan Haniza Binti Mohamed Talha, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Perumahan dan Kehidupan Bandar ke Projek Laman Hijau 2.0 di Pangsapuri Sri Bakawali, Bukit Sentosa, semalam.

Objektif Projek Laman Hijau 2.0 adalah bersifat komersial dengan bermatlamat menggalakkan komuniti berstrata untuk menanam dan mengeluarkan sendiri bahan makanan dan menjual hasil tanaman bagi menampung perbelanjaan penyenggaraan serta meningkatkan pendapatan JMB.

Selain itu, hasil tuaian tanaman boleh dijadikan dalam bentuk pelbagai produk (IKS).
Seramai 11 orang penduduk Pangsapuri Sri Bakawali yang terlibat dalam menjayakan penanaman cili padi ini. Mereka terdiri daripada sukarelawan dan suri rumah sepenuh masa.

Turut hadir bersama YDP MDHS, Tuan Shukri Bin Mohamad Hamin, Penolong Pengarah Kanan LPHS, Encik Nor Hanizan Bin Sahib, Wakil Jabatan Pertanian Negeri Selangor, Bahagian COB, Jabatan Landskap, dan Ahli Jawatankuasa JMB Sri Bakawali.

EnglishMalay

Contact Us