Jumaat 09/12/2022 14:28
MENU

MENU

Sultan Selangor zahir kebimbangan peningkatan kes Covid-19

Tarikh Kemaskini: 01/05/2021

SHAH ALAM – Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah hari ini menzahirkan kebimbangan dengan peningkatan mendadak kes-kes baharu Covid-19 di seluruh negara khususnya di negeri Selangor.

Istana Alam Shah dalam satu kenyataan memaklumkan, baginda bertitah agar sekalian rakyat terus waspada dan tidak mengambil mudah kesemua amalan prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan oleh kerajaan.

“Ini termasuk mengekalkan jarak fizikal sekurang-kurangnya satu meter apabila berada di tempat awam, sentiasa memakai pelitup muka apabila keluar dari rumah serta menggunakan hand sanitizer dan menjaga kebersihan diri.

“Kepada mana-mana individu yang mempunyai gejala atau baru pulang dari kawasan-kawasan berisiko agar segera melakukan ujian saringan di hospital, seterusnya patuh dengan arahan kuarantin wajib,” titah baginda.

Baginda juga secara khusus menasihatkan rakyat di Selangor yang berkepadatan 6.5 juta penduduk ini, agar duduk di rumah dan tidak keluar ke lokasi-lokasi sesak, atau pun berada di tempat awam jika tiada keperluan.

“Menurut statistik terbaharu, daerah-daerah di negeri Selangor yang kembali merekodkan kes positif Covid-19 adalah Hulu Selangor, Klang, Gombak, Petaling, Hulu Langat dan Sepang.

“Melihat perkembangan yang membimbangkan ini, setiap individu daripada semua lapisan masyarakat perlu memainkan peranan bagi memutuskan rantaian Covid-19 ini,” titah baginda.

EnglishMalay

Contact Us